Φράουλες: πλούσιες σε βιταμίνη C, αντιοξειδωτικά και εντομοκτόνα

Οι φράουλες καταλαμβάνουν για έκτη συνεχή χρονιά την πρώτη θέση μεταξύ των περισσότερο επιβαρυμένων τροφών σε εντομοκτόνα. Τα λαχταριστά ανοιξιάτικα φρούτα έχουν λίγες θερμίδες και είναι πλούσια σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά αλλά και σε φυτοφάρμακα. Σύμφωνα με την κατάταξη The Dirty Dozen 2021 από το  Environmental Working Group’s Guide to Pesticides in Produce, το 90% από τις ελεγμένες φράουλες περιείχαν τουλάχιστον 1 εντομοκτόνο και το 30% περιείχαν τουλάχιστον 10 διαφορετικά εντομοκτόνα.

Εφόσον γίνεται επιλογή βιολογικής φράουλας, τότε η κατανάλωσή της προσφέρει λίγες θερμίδες, πολύ νερό, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά:

Tα 100 gr φράουλας δίνουν 32 θερμίδες και 58 mg βιταμίνης C, καλύπτοντας άνω του 50% των ημερήσιων αναγκών στη συγκεκριμένη βιταμίνη.

Oι φράουλες είναι πλούσιες στις αντιοξειδωτικές ουσίες πελαργονιδίνη, ελλαγικό οξύ, ελλαγιταννίνες και προκυανιδίνες.

Περιέχουν επίσης σημαντική ποσότητα καλίου, βιταμίνης Α και μαγνησίου.

Έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα (4,9 γραμμάρια/100 gr) και υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και σε φυτικές ίνες (2 γραμμάρια /100 γρ. ), γεγονός που καθιστά την κατανάλωσή τους κατάλληλη σε δίαιτες με χαμηλούς υδατάνθρακές, σε διαβητικούς και σε άτομα με μεταβολικό σύνδρομο.

Στα πιθανά αρνητικά από την κατανάλωση φράουλας, εκτός από την επιβάρυνση με τα εντομοκτόνα, εντάσσεται η σχετικά συχνή εμφάνιση τροφικής αλλεργίας. Επίσης, αναφέρεται η σπάνια επίδραση στη θυρεοειδική λειτουργία, όταν καταναλώνεται σε μεγάλη ποσότητα και για μεγάλο χρονικό διάστημα, λόγω των βρογχοκηλογόνων ουσιών που περιέχονται στις φράουλες.

Πηγή:

https://edition.cnn.com/2021/03/17/health/dirty-dozen-foods-2021-wellness/index.html

https://www.healthline.com/nutrition/foods/strawberries#bottom-line

https://www.downtoearth.org/environment/organic-vs-conventional-farming/dirty-dozen-most-heavily-sprayed-foods

Σχετικά άρθρα